За бадемите

юли 4, 2019 | Полезно

Бадемът е семето или по-скоро основната част от плода, а не ядката на бадемовото дърво (Prunus amygdalus или още, Prunus dulcis, Rosaceae). Смята се, че това растение е произлязло някъде от областите из Малайзия и Северна Африка. Бадемите са ценени още от първите цивилизовани дни на човечеството. Споменати са дори в Стария завет на Библията.

Археолозите са намерили следи от култивация на бадеми, датирани от времето на Асирия и древна Персия, въпреки това сега-засега за доказано се приема, че култивацията им е дело на Елините (древните гърци). В класическия латински римляните наричат бадемите “гръцка ядка”.

Бадемовото дърво расте на височина между четири до десет метра, стволът му е около 30 см в диаметър. Плодовете му приличат на мъхести сливи, но вместо сочна външна обвивка и малка ядка, тук имаме отсъствие на плодна тъкан и голяма твърда костилка, в която се намира ядливата част – зародишът, т.е. бадемът. Названието “бадемова ядка” се е наложило от кулинарите и слабо запознатите търговци на бадеми през вековете.

Бадемовото дърво е чувствително на студ растение, което има нужда от топъл и мек климат, за да дава семена. Средиземноморските условия са златната среда за бадемите, като същото важи и за Северна Африка, Испания, Австралия, Калифорния и др.

Разновидности на бадема

Има две базови разновидности на бадема:

Горчив бадем – това е див сорт, чиито представители съдържат същите отровни гликозиди (горчиви токсини) както и външната мъхеста обвивка при узряване на плода. Обикновено горчивите бадеми се използват за добив на масла и есенции, които се обработват по специална технология за премахване на токсините;

Сладък бадем – това е култивираният бадем, който има съвсем леко сладък привкус, заради съдържанието си на захар.
Бадемите могат да помогнат за намаляване на нивото на вредния холестерол в организма и да снижат риска от сърдечно-съдови заболявания, категорични са британски учини.

Сред редица проучвания се оказва, че 28 грама бадеми съдържат еднакво количество антиоксиданти. Почти толкова е количеството на антиоксиданти в 300 грама броколи или чаша зелен или черен чай.

Шепа ядки (около 23 броя) предоставя на организма полезни мазнини, витамин Е, калий, магнезий и желязо, а съдържа само 160 калории.

Фибрите в бадемите са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Допринасят за доброто храносмилане.

Всички хранителни вещества в състава на бадемите безспорно ги превръщат в здравословна храна номер едно сред останалите ядки.

Вземи сега

Абонирай се! Вземи -10% за първата си поръчка